ßßß Cookit - przepis na Oj, leniwe te kluski!

Oj, leniwe te kluski!

nazwa

Wykonanie

Polish "lazy dumplings" scroll down for English
Beztrosko wylegują się na mącznej plaży, żeby za chwilę od niechcenia wskoczyć do gorącej kąpieli. Po kilku kolejnych chwilach wylądują na talerzu i okryją się smakowitą kołderką - czy to ze śmietany z cukrem, z bułki tartej a może z owocowego sosu? I dalej leniwie będą się wylegiwać. Ponoć niektórzy zwą je leniwymi pierogami, ale wiecie co? Chyba widać, że im jest właściwie wszystko jedno...
Składniki (2 porcje):
250 g twarogu
1 duże jajko (osobno żółtko i białko)
pół szklanki mąki + 2-3 łyżki
szczypta soli
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z żółtkiem. Dodać mąkę, sól i ubite białko, wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać ukośne kawałki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. U mnie okraszone bułką tartą z cukrem podsmażoną na maśle.
Przepis znaleziony na blogu " Moje Wypieki " (wprowadziłam modyfikacje)
LAZY DUMPLINGS is real traditional name of this polish dish.
Ingredients (serves 2):
250 g cottage cheese
1 large egg (separated)
half cup flour
pinch of salt
Preparation:
Mash cottage cheese with fork, stir in egg yolk. Add flour, salt and whisked egg white, mix everything together. Turn the dough out onto a floured worktop. Roll it with your hands to form a bar 1-1,5 inches thick. Flatten it a bit and slice it in 0,65 inch thick dumplings. Bring water to boil (about 1-1,5 liter) in a medium pot, add salt. Add half of dough pieces into the pot. Lower the heat a bit and cook dumplings about 2 minutes after they float to top. Take them out with skimmer and cook the other part. Serve them with butter, sour cream, fruit sauce or like me with breadcrumbs, butter and sugar heated together on the pan.
Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/02/oj-leniwe-te-kluski.html