Wykonanie
Polish "lazy dumplings" scroll down for EnglishBeztrosko wylegują się na mącznej plaży, żeby za chwilę od niechcenia wskoczyć do gorącej kąpieli. Po kilku kolejnych chwilach wylądują na talerzu i okryją się smakowitą kołderką - czy to ze
śmietany z
cukrem, z
bułki tartej a może z
owocowego sosu? I dalej leniwie będą się wylegiwać. Ponoć niektórzy zwą je leniwymi pierogami, ale wiecie co? Chyba widać, że im jest właściwie wszystko jedno...
Składniki (2 porcje):250 g
twarogu1 duże
jajko (osobno
żółtko i
białko)pół szklanki
mąki + 2-3 łyżkiszczypta
soliPrzygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z
żółtkiem. Dodać
mąkę,
sól i ubite
białko, wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na obsypany
mąką blat, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać ukośne kawałki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. U mnie okraszone
bułką tartą z
cukrem podsmażoną na
maśle.Przepis znaleziony na blogu " Moje Wypieki " (wprowadziłam modyfikacje)
LAZY DUMPLINGS is real traditional name of this polish dish.Ingredients (serves 2):250 g cottage cheese1 large egg (separated)half cup
flourpinch of saltPreparation:
Mash cottage cheese with fork, stir in egg yolk. Add
flour, salt and whisked egg white, mix everything together. Turn the dough out onto a floured worktop. Roll it with your hands to form a bar 1-1,5 inches thick. Flatten it a bit and slice it in 0,65 inch thick dumplings. Bring water to boil (about 1-1,5 liter) in a medium pot, add salt. Add half of dough pieces into the pot. Lower the heat a bit and cook dumplings about 2 minutes after they float to top. Take them out with skimmer and cook the other part.
Serve them with butter, sour cream, fruit sauce or like me with breadcrumbs, butter and sugar heated together on the pan.Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)