Wykonanie
Jesień to początek sezonu na zupy. Chochle, miski i talerze wypełnione rozgrzewającymi
wywarami. Ciche siorbanie przy kolejnej łyżce parującej zupy. Tym razem aromatyczna, słodkawa
cebula, lekko kwaśne
pomidory i powoli mięknące grzanki. Jedzcie szybko,
póki jeszcze lekko chrupią!
Składniki (na ok 4 porcje):5 średnich
cebulpuszka krojonych
pomidorów5-6 szklanek
bulionu warzywnego4 łyżki
oliwyczubata łyżka
mąki pszennejkilka kromek czerstwego
pieczywapieprz,
sólPrzygotowanie:W głębokim dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki
oliwy.
Cebulę pokroić w talarki i lekko zarumienić na
oliwie.
Pomidory odsączyć z zalewy i dodać do
cebuli, smażyć kilka minut. Zalewę od
pomidorów odstawić na później.
Cebulę z
pomidorami oprószyć
mąką i wymieszać dodając kilka łyżek zimnej
wody. Dolać
bulion, najlepiej gorący, oraz sok z
pomidorów. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Żeby przygotować grzanki, rozgrzać na patelni łyżkę
oliwy.
Pieczywo pokroić w kostkę o
boku ok 1-1,5 cm i zrumienić na
oliwie, przewracając kilkukrotnie, aż grzanki będą chrupiące. Zupę podawać gorącą, posypać grzankami tuż przed podaniem.