ßßß
Składniki (na większą keksówkę):300 g suchej soczewicy zielonej150 g suchej kaszy jaglanej150 ml oleju (użyłam rzepakowego) + 2 łyzki do smażenia2-3 cebulekilkanaście suszonych śliwek3 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego3 goździki1 łyżeczka majerankuszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzPrzygotowanie:Soczewicę namocz na 30 minut, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości (około 30 minut), odsącz i ostaw. Kaszę przelej gorącą wodą i dobrze przepłucz. Wrzuć do wrzątku (proporcje kaszy i wody 1:2) i gotuj około 15 minut, aż kasza "wypije" całą wodę, następnie wyłącz palnik.Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula zrobi się szklista. Po tym czasie wyjmij przyprawy i wyrzuć - nie będą już potrzebne.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, krótsze brzegi wysmaruj olejem. Soczewicę i kaszę przełóż do dużej miski, dodaj cebulę, olej, sos sojowy i przyprawy. Zmiksuj całość blenderem, aż powstanie gładka masa. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Przełóż 2/3 masy do keksówki, ułóż śliwki w ciasnym rządku wciskając je lekko. Wyłoż resztę masy na wierzch. Piecz około 40-50 minut. Przestudź w uchylonym piekarniku przez całą noc, a następnie podawaj.przepis podsunęli mi znajomi, a oryginał pochodzi z bloga JadłonomiaA tu praca w toku: