Wykonanie
Tak mi się to spodobało, że zacytuję: "Takie polskie z klimatu, bo ten
koperek wygląda jak piórko Krakowiaka". I takie właśnie zagościły na naszym świątecznym
stole. Delikatne.
Łosoś subtelnie
daje znać o swojej obecności. Nadzienie dopełnione
majonezem, a także
śmietaną dla kontrastu i lekkości. Do tego
koperkowe "piórko". Lekko i przyjemnie. W sam raz na co dzień. Idealne także od święta ...te "krakowiaczki" :)P.S. tym razem sesja zdjęciowa taka na szybko, bo to tuż przed świątecznym śniadaniem było :)
Składniki:100 g
łososia wędzonego6-7
jajek2-4 łyżeczki
majonezu2-4 łyżeczki
śmietany 12%pieprzkoperek do przybraniaPrzygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. W tym celu umieścić je w zimnej wodzie, zagotować i od tego momentu gotować 7-8 minut.
Jajka przestudzić i obrać. Przekroić na pół, a następnie małą łyżeczką wyjąć
żółtka z
białek.
Żółtka rozgnieść, wymieszać z
majonezem i
śmietaną - do smaku i odpowiedniej, dość gęstej konsystencji.
Łososia posiekać drobno w małe paseczki, "wiórki" i wymieszać z
żółtkami. Dodać
pieprz. Myślę, że
sól nie będzie potrzebny ze względu na słony smak
łososia - sami zdecydujcie.
Białka nadziewać łyżeczką lub przy użyciu tutki, nawet prowizorycznej - z foliowego czy plastikowego woreczka. Każde
jajko udekorować
koperkiem. Lekko schłodzić i podawać. Smacznego!