Wykonanie
Są takie przepisy, które aż proszą się, żeby skorzystać z nich ponownie. Raz, drugi i kolejny. Leniwie sięgam po ten sprawdzony i banalnie prosty przepis na sernik zamiast poszukiwać innych. Konsystencja jest dość zbita, serowa, konkretna, ale nie nazbyt ciężka. Jest bardzo w moim guście - puszyste i lekkie serniki niespecjalnie mi podchodzą. Mus
śliwkowy to taki improwizowany dodatek. Nie jest konieczny, ale dodaje nieco finezji!
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm):Na sernik:650-700 g dowolnego
sera twarogowego (ja używam
serka twarogowego chudego "Emilki" o gładkiej konsystencji)75 g
masła roztopionego i lekko przestudzonego3 łyżki
kaszy manny lub
mąki ziemniaczanej (w wersji bezglutenowej)2
jajka, lekko rozmącone100 g
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej,
cukru waniliowego lub kilka kropel aromatuszczypta
soliMus
śliwkowy:kilkanaście dojrzałych
śliwek węgierekłyżka soku z
pomarańczyszczypta
cynamonucukier - do smakuPrzygotowanie:Przygotuj mus
śliwkowy.
Śliwki umyj i pozbaw pestek. Zmiksuj je dokładnie i przelej do rondelka. Dodaj sok (możesz zastąpić go
wodą),
cynamon i na początek 1 łyżkę
cukru. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, az do uzyskania konsystencji musu / gęstego sosu. W razie potrzeby dodaj więcej
cukru.Okrągła foremkę natłuść
masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Utrzyj
ser drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz także posłużyć się blenderem.
Ser, z którego korzystam ja ma gładką konsystencję, więc od razu przystępuję do mieszania składników. Do
twarogu dodaj roztopione
masło,
kaszę mannę (lub
mąkę),
cukier, aromat, rozmącone
jajka i wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem). Przelej
serową masę do przygotowanej wcześniej foremki. Za pomocą łyżki rozłóż mus w kilku miejscach na powierzchni masy serowej. Następnie chwyć widelec i jego trzonkiem maluj "esy floresy" i tym sposobem wmieszaj
śliwkowy mus w
serową masę tworząc fantazyjny wzór. Sernik piecz przez około 30 minut. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce.Przepis na bazie "River Cottage Every Day".