Wykonanie
(jest to ciasto jakiego używam do zwykłej, pieczonej pizzy ; przepis na 4 placki o średnicy około 20-25cm w zależności od preferowanej grubości ciasta i wielkości patelni;3 szklanki
mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)270 ml ciepłej
wody1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli4 łyżki
oliwy1,5 szklanki
pomidorów z puszki
czosnek,
sóldodatki:
ser mozzarella lub żółty, cienko pokrojona
cebula,
ziołauwaga: wszystkie składniki powinny być dość cienko pokrojone, nie mogą razem tworzyć zbyt grubej warstwy;
mozzarella powinna być dobrze odsączona z zalewy i pokrojona w cienkie plastry, można użyć też
sera tartego.Przygotowanie:(
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
Wodę wymieszać z
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać
mąkę z
solą, zrobić zagłębienie i wlać
drożdżowy zaczyn, dodać
oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).W czasie oczekiwania można przygotować
sos pomidorowy:
pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić
czosnkiem i
solą do smaku. Sos powinien
mieć dość gęstą konsystencję.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej ciepłej patelni i opiekać około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować
sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładąc
ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut,
ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta. Ciasto można także schować na 1-2 dni do lodówki (w plastikowym woreczku na żywność) lub zamrozić. Smacznego!
NO OVEN PIZZAI use the same pizza crust recipe which I use for traditional oven-baked pizza.Ingredients (for 4
thin 8-10 inch pizzas)3 cups plain white
flour / strong white
flour270 ml of warm water (about 1 cup and a quarter)1 , 5 teaspoon of dry yeast1 teaspoon of sugar1 teaspoon of saltabout 4 tablespoons of oil /
olive1 , 5 cup canned tomatoesgarlic, salttoppings (all should be
thin sliced): onion,
salami,
mozzarella, some fresh herbs or other if you preferPreparation:Mix warm water with sugar, and yeast, stir and wait couple of minutes until some air bubbles show up on top. In a large bowl mix
flour and salt.
Make a well and
pour the yeast mixture, add oil/olive and start mixing with a spoon, then with hand. You can now put the dough on the work top and knead about 10 minutes until smooth and elastic. You can add a bit of
flour or oil or water, if you need to get the right consistency. Shape dough into ball, put in a bowl and cover it. Put in a warm place for about 30-50 minutes to rise.In the meantime prepare the sauce: fry tomatoes on medium heat to reduce liquid. Add pressed garlic and salt, cook until you get thick sauce.Divide the dough into four pieces. Form flat round pizzas using rolling-pin and your hands. Heat large frying pan (use no oil), add one dough piece and fry about 2 minutes. Turn it over and immediately cover it with tomato sauce, some toppings of your choice and cheese/mozzarella. Cover the frying pan with a lid and fry your pizza 5
more minutes. Cheese should be melted and crust should be crispy on the bottom. Pizza is ready to
serve! Repeat the same steps with other three dough pieces. You can also refrigerate the dough for 1-2 days or freeze it.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)