ßßß Cookit - przepis na Pizza bez piekarnika, bo z patelni!

Pizza bez piekarnika, bo z patelni!

nazwa

Wykonanie

(jest to ciasto jakiego używam do zwykłej, pieczonej pizzy ; przepis na 4 placki o średnicy około 20-25cm w zależności od preferowanej grubości ciasta i wielkości patelni;
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
1,5 szklanki pomidorów z puszki
czosnek, sól
dodatki: ser mozzarella lub żółty, cienko pokrojona cebula, zioła
uwaga: wszystkie składniki powinny być dość cienko pokrojone, nie mogą razem tworzyć zbyt grubej warstwy; mozzarella powinna być dobrze odsączona z zalewy i pokrojona w cienkie plastry, można użyć też sera tartego.
Przygotowanie:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).
W czasie oczekiwania można przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić czosnkiem i solą do smaku. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej ciepłej patelni i opiekać około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładąc ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta. Ciasto można także schować na 1-2 dni do lodówki (w plastikowym woreczku na żywność) lub zamrozić. Smacznego!
NO OVEN PIZZA
I use the same pizza crust recipe which I use for traditional oven-baked pizza.
Ingredients (for 4 thin 8-10 inch pizzas)
3 cups plain white flour / strong white flour
270 ml of warm water (about 1 cup and a quarter)
1 , 5 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of salt
about 4 tablespoons of oil / olive
1 , 5 cup canned tomatoes
garlic, salt
toppings (all should be thin sliced): onion, salami, mozzarella, some fresh herbs or other if you prefer
Preparation:
Mix warm water with sugar, and yeast, stir and wait couple of minutes until some air bubbles show up on top. In a large bowl mix flour and salt. Make a well and pour the yeast mixture, add oil/olive and start mixing with a spoon, then with hand. You can now put the dough on the work top and knead about 10 minutes until smooth and elastic. You can add a bit of flour or oil or water, if you need to get the right consistency. Shape dough into ball, put in a bowl and cover it. Put in a warm place for about 30-50 minutes to rise.
In the meantime prepare the sauce: fry tomatoes on medium heat to reduce liquid. Add pressed garlic and salt, cook until you get thick sauce.
Divide the dough into four pieces. Form flat round pizzas using rolling-pin and your hands. Heat large frying pan (use no oil), add one dough piece and fry about 2 minutes. Turn it over and immediately cover it with tomato sauce, some toppings of your choice and cheese/mozzarella. Cover the frying pan with a lid and fry your pizza 5 more minutes. Cheese should be melted and crust should be crispy on the bottom. Pizza is ready to serve! Repeat the same steps with other three dough pieces. You can also refrigerate the dough for 1-2 days or freeze it.
Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/04/pizza-bez-piekarnika-bo-z-patelni.html