Wykonanie
Spośród wszystkich sezonowych
owoców poziomki kocham najbardziej. Może dlatego, że są dostępne tylko latem, albo dlatego, że rzadko kiedy
mogę je w ogóle dostać? Chyba jednak to ich wyjątkowy smak sprawia, że tak je uwielbiam. Tak czy siak teraz
mogę je sama zbierać z ogrodu rodziców, w którym posadziłyśmy je z mamą kilka lat temu. Wtedy było to kilka krzaczków, które dały zaledwie kilka poziomek. Teraz "zawędrowały" one "same" na drugą stronę domu, gdzie stworzyły ustne
poziomkowe pole (zdjęcia możecie podejrzeć na instagramie).Z tych samodzielnie uzbieranych poziomek przygotowałam pyszną sezonową tartę na kruchym spodzie. Wyszła wprost obłędna. Kremowy
serek mascarpone idealnie nadaje się do wielu deserów jak ten z
truskawkami czy tiramisu, ale jest też świetnym
dodatkiem do ciast. Moje ciasto z
mascarpone jest mało słodkie, bo dominują tu kwaśne smaki z
konfitury wiśniowej domowej roboty bez
cukru i kwaskowatych poziomek, słodkości dodaje

Składniki:kruche ciasto na tartę250 g
mąki,100 g
masła,2
jajka,2 łyżki
cukru pudru trzcinowego,szczypta
soli
nadzienie do tarty250 g
serka mascarpone,2 łyżki
cukru pudru trzcinowego,2 łyżki
śmietany,1 łyżka ekstraktu
waniliowego,1 słoik
konfitury z
wiśni (najlepiej domowej roboty),spora garść
pistacji (bez skorupek),dwie garści poziomek

Przygotowanie:ciasto na tartę
Jajka wymieszać z
cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z
mąki ze szczyptą
soli. Dodać pokrojone w kostkę
masło i ręcznie je rozdrobnić z
mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane
jaja z
cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utwożyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować
masłem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.
tarta z
poziomkamiOstudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć
konfiturę z
wiśni (może być dowolna
konfitura, najlepiej niesłodzona).W misce zmiksować razem
cukier puder,
mascarpone i
śmietanę i ekstrakt
waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z
konfiturą.Na wierzch tarty wysypać potłuczone w moździerzu
pistacje i ułożyć
poziomki. Całość schłodzić i podawać gościom :)Smacznego!