ßßß
Składniki:kruche ciasto na tartę250 g mąki,100 g masła,2 jajka,2 łyżki cukru pudru trzcinowego,szczypta soli
nadzienie do tarty250 g serka mascarpone,2 łyżki cukru pudru trzcinowego,2 łyżki śmietany,1 łyżka ekstraktu waniliowego,1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty),spora garść pistacji (bez skorupek),dwie garści poziomek
Przygotowanie:ciasto na tartęJajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utwożyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.
tarta z poziomkamiOstudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć konfiturę z wiśni (może być dowolna konfitura, najlepiej niesłodzona).W misce zmiksować razem cukier puder, mascarpone i śmietanę i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z konfiturą.Na wierzch tarty wysypać potłuczone w moździerzu pistacje i ułożyć poziomki. Całość schłodzić i podawać gościom :)Smacznego!