Wspaniała marynata do wołowinyPapaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny.Składniki:1 duża, świeża papaja1 łyżeczka wyciśniętego czosnku½ szklanki sosu½ szklanki brązowego cukru½ szklanki sosu sojowego½ łyżeczki pieprzu cayenne½ szklanki oliwy z oliwek½ szklanki octu balsamicznegoPrzygotowanie:Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki. Do papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.Uniwersalna marynata do wołowinySkładniki:1/3 szklanki sosu sojowego½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki świeżego soku z cytryny¼ szklanki sosu Worcestershire1 ½ łyżeczki czosnku w proszku3 łyżki suszonej bazylii1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki1 łyżeczka mielonego białego pieprzuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, można do smaku doprawić białym pieprzem i czosnkiem w proszku.