Wykonanie
Ostatnio
doszłam do wniosku, że
pomidor jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Choć są tacy co uważają go za
owoc. Tak czy siak, latem spożywam go w ilościach nieograniczonych i staram się zamknąć w słoiku jego smak, by cieszyć się nim zimą.Podzielę się przepisem na
suszone pomidory w
oliwie. Szaleję za nimi!
Na 500 g
pomidorów w zalewie:500 g słodkich
pomidorów truskawkowych albo cherry4 ząbki młodego
czosnkugarść świeżych liści
bazyliiduża gałązka świeżego
tymianku2 łyżki
octu balsamicznego200 ml
oliwy z oliwek extra vergineduża szczypta
soli morskiejduża szczypta
brązowego cukruPomidory dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w piekarniku* nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć następną godzinę.Należy pamiętać, by DRZWICZKI PIEKARNIKA ZOSTAWIĆ UCHYLONE W TRAKCIE SUSZENIA.Poczekać aż
pomidory wystygną.
Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Bazylię potargać,
tymianek podzelić na 4 części.Do wysterylizowanych słoików włożyć na dno kilka plastrów
czosnku, kilka liści
bazylii, cząstkę gałązki
tymianku, kilka
pomidorów, szczyptę
soli i
cukru, odrobinę
octu balsamicznego i
oliwy. I tak warstwowo napełnić cały słoik pamiętając, by
pomidory były całkowicie zalane
oliwą z
octem.Dokładnie zakręcić i delikatnie wstrząsnąć słoikiem, by składniki się wymieszały.Odstawić na kilka dni.Smakują nieziemsko!!* piekarnik z termoobiegiem