Wykonanie
Najlepsza do smażenia. Najlepsza do sałatek. Najlepsza do
sosu vinegret. Najlepsza do maczania w niej ciepłego
pieczywa :-)Dobry zamiennik dla
masła, gdy chodzi o smarowanie tostów. Smakuje kompletnie inaczej niż te, które kupujemy w sklepie. Po prostu pyszna.Co będzie potrzebne?(na 1 litr
oliwy)1 litr
oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno - gdy będziemy jej używać również do sałatek)6 ząbków
czosnku (przekrojonych na pół albo na ćwiartki)10 listków świeżej
bazylii (dużych, podartych na 4 części)+ lejek, sitko, szklana butelka
Jak to zrobić?
Czosnek i
bazylię wrzucamy do butelki z
oliwą, tak by były w całości nią przykryte (
czosnek bez problemu opada na dno, z
bazylią są większe problemy, bo czasami nie wszystkie listki chcą utonąć). Jeśli po kilku godzinach spokojnego stania w pozycji pionowej niektóre
bazyliowe listki uparcie nie chcą opaść i wystają ponad poziom
oliwy, wyławiamy je (nie mogą wystawać - grozi to spleśnieniem całości!).Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 doby (raz na dzień wstrząsamy lekko butelką). Z racji tego, że nie posiadam spiżarni,
oliwę trzymam na czas "przegryzania" w lodówce.Po tym czasie odcedzamy
czosnek i
bazylię.Smacznego!