ßßß Cookit - przepis na Domowym sposobem aromatyzowana oliwa czosnkowo-bazyliowa

Domowym sposobem aromatyzowana oliwa czosnkowo-bazyliowa

nazwa

Wykonanie

Najlepsza do smażenia. Najlepsza do sałatek. Najlepsza do sosu vinegret. Najlepsza do maczania w niej ciepłego pieczywa :-)
Dobry zamiennik dla masła, gdy chodzi o smarowanie tostów. Smakuje kompletnie inaczej niż te, które kupujemy w sklepie. Po prostu pyszna.
Co będzie potrzebne?
(na 1 litr oliwy)
1 litr oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno - gdy będziemy jej używać również do sałatek)
6 ząbków czosnku (przekrojonych na pół albo na ćwiartki)
10 listków świeżej bazylii (dużych, podartych na 4 części)
+ lejek, sitko, szklana butelka
Jak to zrobić?
Czosnek i bazylię wrzucamy do butelki z oliwą, tak by były w całości nią przykryte (czosnek bez problemu opada na dno, z bazylią są większe problemy, bo czasami nie wszystkie listki chcą utonąć). Jeśli po kilku godzinach spokojnego stania w pozycji pionowej niektóre bazyliowe listki uparcie nie chcą opaść i wystają ponad poziom oliwy, wyławiamy je (nie mogą wystawać - grozi to spleśnieniem całości!).
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 doby (raz na dzień wstrząsamy lekko butelką). Z racji tego, że nie posiadam spiżarni, oliwę trzymam na czas "przegryzania" w lodówce.
Po tym czasie odcedzamy czosnek i bazylię.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/02/domowym-sposobem-aromatyzowana-oliwa.html