Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno.Składniki:1 szklanka keczupu1/3 szklanki ananasa w kawałkach¼ szklanki octu¼ szklanki drobno posiekanej cebuli2 papryki serrano lub jalapeno2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki suszonego tymianku1 łyżeczka ziela angielskiego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka ostrej papryki w proszku1 łyżeczka białego pieprzu1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Przy pomocy blendera zmiksować/wymieszać kawałki ananasa, cebulę, czosnek i paprykę. Mieszankę odstawić na bok. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chwilę wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotować przez około 1-2 minuty cały czas mieszając. Do rondelka dodać keczup, ocet, zioła i pozostałe przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.