Wykonanie
Bardzo lubię świeży
tymianek i dodaję go do wielu potraw.Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich
mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek
tymianku w delikatnych potrawach z drobiu.Zapraszam więc na drobiowe udka z
tymiankiem ... prosto z piekarnika :))
Składniki:udka (lub podudzia) z
kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie)kilka gałązek
tymianku2 ząbki
czosnkusłodka sproszkowana
paprykasólbiały pieprz2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodumajeranekWykonanie:
Przygotowujemy marynatę: mieszamy
oliwę,
miód, drobno posiekany
czosnek,
paprykę, drobno porwane gałązki
tymianku,
sól,
pieprz i
majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne i soczyste.