Wykonanie
Sos Teriyaki jest wyśmienity z
rybą (szczególnie z
łososiem, miecznikiem,
tuńczykiem lub morskim
okoniem),
kurczakiem lub
wołowiną.Składniki:½ szklanki
sosu sojowego¼ szklanki
białego wina¼ szklanki
octu ryżowego⅓ szklanki
cukru1 ząbek rozgniecionego
czosnku2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia
imbiru2½ cm kawałek
skórki z cytrynyPrzygotowanie:Wetrzeć odrobinę
oleju sezamowego w
rybę,
drób lub
mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć do polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość
cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z
ryżem gotowanym na parze. Wymieszać
sos sojowy,
wino,
ocet,
cukier,
czosnek,
imbir i
skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć
czosnek, korzeń
imbiru oraz
skórkę z cytryny.