ßßß Cookit - przepis na Gruszkowy przysmak z winem i lawendą

Gruszkowy przysmak z winem i lawendą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gruszki 1 kilogramów
wino białe 0,75 litrów
cukier 250 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - paski 1 sztuk
lawenda 3 gałązki
imbir (4 cm)1 sztuk
Wykonanie:
Obrane, twarde gruszki, większe pokroić i obgotować we wrzącej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny (5-10 minut, zależnie od stopnia dojrzałości owoców). Ułożyć w słoikach, przekładając gałązkami lawendy.
Mocno podgrzać wino z cukrem, skórką z cytryny oraz oczyszczonym, pokrojonym w zapałkę imbirem. Zalać gruszki. Szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować 20 minut w 90 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10862/Gruszkowy-przysmak-z-winem-i-lawenda