ßßß
Dzika róża jest pięknym krzewem i daje wspaniałe owoce, które mają bardzo dużo witaminy C, dzięki której są cudownym lekarstwem na przeziębienie, katar czy grypę. Zawiera też witaminy A, B1, B2,E, K, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, kwas jabłkowy, olejek eteryczny, pektyny, sole mineralne, żelazo. Owoce dzikiej róży to dary natury tak cenne, że grzechem byłoby z nich nie korzystać.Porcja na ok. 1½ litra nalewkiSkładniki:1 kg owoców dzikiej róży½ kg cukru250 ml spirytusu1 l wódkiSposób przygotowania:Owoce umyć, odciąć obie końcówki – jedną od ogonka i drugą strony pozostałość po kwiatku.
Dzięki temu owoce łatwiej oddadzą smak do nalewki. Do dużego słoja wsypać wszystkie owoce róży, dodać cukier i ½ litra wódki.
Odstawić na 2 tygodnie. W tym czasie codziennie wstrząsać słojem, żeby rozpuścić cukier.
Dodać pozostałą wódkę oraz spirytus. Wszystko zamieszać i odstawić na 4 tygodnie. Żeby oddzielić owoce, przelać zawartość słoja przez sito. Potem przelać nalewkę przez płótno lub złożoną poczwórnie gazę. Rozlać do butelek i zostawić w ciemnym miejscu na kolejne 6 – 8 tygodni. Teraz nalewka jest gotowa do picia
Smacznego!