Wykonanie
Poziom trudnościW Polsce można spotkać około 20 różnych odmian dzikiej róży. Ja swoje zbierałam w przydomowym ogrodzie mojej babci. Zrywałam je pod koniec października, gdy na krzakach prawie nie było już liści (lepiej było widać
owoce oraz kolce).
Dzika róża jest pięknym krzewem i
daje wspaniałe
owoce, które mają bardzo dużo witaminy C, dzięki której są cudownym lekarstwem na przeziębienie, katar czy grypę. Zawiera też witaminy A, B1, B2,E, K, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, kwas
jabłkowy, olejek eteryczny, pektyny,
sole mineralne, żelazo.
Owoce dzikiej róży to dary natury tak cenne, że grzechem byłoby z nich nie korzystać.Porcja na ok. 1½ litra
nalewkiSkładniki:1 kg
owoców dzikiej róży½ kg
cukru250 ml
spirytusu1 l
wódkiSposób przygotowania:
Owoce umyć, odciąć obie końcówki – jedną od ogonka i drugą strony pozostałość po kwiatku.
Dzięki temu
owoce łatwiej oddadzą smak do
nalewki. Do dużego słoja wsypać wszystkie
owoce róży, dodać
cukier i ½ litra
wódki.
Odstawić na 2 tygodnie. W tym czasie codziennie wstrząsać słojem, żeby rozpuścić
cukier.
Dodać pozostałą
wódkę oraz
spirytus. Wszystko zamieszać i odstawić na 4 tygodnie. Żeby oddzielić
owoce, przelać zawartość słoja przez sito.
Potem przelać
nalewkę przez płótno lub złożoną poczwórnie gazę. Rozlać do butelek i zostawić w ciemnym miejscu na kolejne 6 – 8 tygodni. Teraz
nalewka jest gotowa do picia
Smacznego!