ßßß
Porcja na ok. 12 naleśnikówSkładniki:Naleśniki:200 g mąki pszennej2 jajka1 łyżeczka cukruszczypta soli500 ml mleka1 czubata łyżka masła lub trzy łyżki oleju rzepakowegoPomarańczowy sos:otarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy50 g cukru200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy75 ml ( 5 łyżek) likieru z gorzkich pomarańczy typu triple sec np. Cointreau lub likieru mandarynkowego domowej roboty60 g masłaSposób przygotowania:Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko i masło (lub olej) umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera.
Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Następnie na średniej wielkości patelni (lub maszynce do smażenia naleśników) smażyć bardzo cienkie naleśniki.
Gdy wszystkie będą już usmażone przygotować pomarańczowy sos. Pomarańczkę sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce prosto do niedużego rondla, dodać cukier. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej cały sok (powinno go być ok. 200 ml), wlać do rondla. Do tego dodać likier z gorzkich pomarańczy. Całość grzać na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Gdy płyn się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać masło.
Na patelni podlać trochę sosu, nałożyć 3 – 4 złożone na cztery naleśniki i polać jeszcze kilkoma łyżkami sosu.
Wszystko podgrzewać, aż sos zacznie wrzeć, przełożyć na talerz i zajadać. Pod koniec smażenia, można naleśniki polać czystym likierem i podpalić – ta czynność nazywa się flambirowanie.
Smacznego!