ßßß Cookit - przepis na Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) - My Blueberry Corner

Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Crêpes Suzette to wybitnie smaczne i najbardziej znane francuskie naleśniki. Smaży się je cieniutkie, później zanurza w gorącym pomarańczowym sosie. Na koniec można je flambirować i podawać płonące.
Tak jak obiecałam, przygotowałam flambirowane naleśniki Suzette. Pięknie się prezentują
Porcja na ok. 12 naleśników
Składniki:
Naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
500 ml mleka
1 czubata łyżka masła lub trzy łyżki oleju rzepakowego
Pomarańczowy sos:
otarta skórka z 1 sparzonej pomarańczy
50 g cukru
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
75 ml ( 5 łyżek) likieru z gorzkich pomarańczy typu triple sec np. Cointreau lub likieru mandarynkowego domowej roboty
60 g masła
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko i masło (lub olej) umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera.
Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Następnie na średniej wielkości patelni (lub maszynce do smażenia naleśników) smażyć bardzo cienkie naleśniki.
Gdy wszystkie będą już usmażone przygotować pomarańczowy sos. Pomarańczkę sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce prosto do niedużego rondla, dodać cukier. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej cały sok (powinno go być ok. 200 ml), wlać do rondla. Do tego dodać likier z gorzkich pomarańczy. Całość grzać na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Gdy płyn się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać masło.
Na patelni podlać trochę sosu, nałożyć 3 – 4 złożone na cztery naleśniki i polać jeszcze kilkoma łyżkami sosu.
Wszystko podgrzewać, aż sos zacznie wrzeć, przełożyć na talerz i zajadać. Pod koniec smażenia, można naleśniki polać czystym likierem i podpalić – ta czynność nazywa się flambirowanie.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/12/nalesniki-suzette-crepes-suzette