Wykonanie
Poziom trudnościTen przepis dostałam od mojej przyjaciółki (mentalnej siostry), która z pochodzenia jest Czeszką. Knedle
serowo-ziemniaczane to danie z regionu Śląska Cieszyńskiego. Najlepiej jest przygotowywać je ze świeżych, dojrzałych
śliwek węgierek.
Śliwki to bardzo smaczne i zdrowe
owoce – więcej na temat
śliwek możecie poczytać przy okazji przepisu na placek
śliwkowy .Porcja na ok. 40 knedliSkładniki:500 gram półtłustego
twarogu500 gram
ziemniaków500 – 600 gram
mąki2
jajka½ łyżeczki
soliok. 40
śliwek węgierek
cukier kryształSposób przygotowania:Ze
śliwek usunąć pestki.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Gorące
ziemniaki przecisnąć przez praskę do
ziemniaków lub dokładnie ubić tłuczkiem (zimne
ziemniaki można zmielić w elektrycznej maszynce do
mielenia mięsa – nie próbujcie mielić gorących
ziemniaków przez maszynkę, zrobią się ciągnące i gumowate).
Ser powinien być również gładki. Można kupić mielony
twaróg lub zmielić go w domu, można też przecisnąć go przez praskę do
ziemniaków. Zmielone
ziemniaki,
zmielony ser,
mąkę,
jajka i
sól dobrze ze sobą wymieszać.
W zależności od jakości
ziemniaków, należy dodać więcej lub mniej
mąki. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i nie przywierające do dłoni.
Gdy ciasto jest już gotowe, nabierać łyżką stołową ilość troszkę większą niż
śliwka, rozpłaszczyć na placek, na nim położyć wypestkowaną
śliwkę,
między połówki śliwki wsypać 1/3 łyżeczki
cukru.
Zawinąć ciasto wokół
śliwki, połączyć brzegi i zrobić idealną kulkę (jak wyjdzie nieidealna – też dobrze).
W dużym garnku zagotować dużą ilość
wody. Gotować po kilka knedli, wrzucając je do wrzątku.
Gdy wypłyną gotować jeszcze 5 minut. Podawać z
jogurtem greckim lub kwaśną
śmietaną, delikatnie posypane
trzcinowym cukrem. Można podawać w wersji bardziej kalorycznej, polane smażoną na
maśle bułką tartą i posypane
cukrem.
Smacznego!