Wykonanie
Poziom trudnościSmak
awokado odkryłam całkiem niedawno, latami żyjąc w przekonaniu o uczulających właściwościach tego smacznego
owocu. Kiedyś zjadłam
sałatkę, w której składzie znajdowało się
awokado. Postanowiłam zrobić eksperyment, zjadłam całą połówkę miąższu
awokado, trzymając rękę na telefonie – w razie nagłego duszenia się. Nic się nie wydarzyło. Od tamtej
pory zajadam się
awokado i dodaję go do rożnych dań.Porcja dla 2 osóbSkładniki:1
awokado100 g
sera typu
feta2 plastry świeżego
ananasa lub z puszki10
pomidorków koktajlowych2 łyżki spożywczego
oleju arganowego (lub innego
oleju dobrej jakości)1 łyżeczka
soku z cytrynysólpieprzSposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
Ser i
ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków
awokado,
pomidorki na ćwiartki. Wszystko przełożyć do salaterki. Polać
olejem,
sokiem z cytryny oraz posolić do smaku. Przybrać listkami świeżej
bazylii.Smacznego!