ßßß Cookit - przepis na Jeżyny w cukrze

Jeżyny w cukrze

nazwa

Składniki

Wykonanie

W tym roku wszystkie owoce dojrzewają wcześniej, tak też stało się z moimi jeżynami.
A że dojrzewają stopniowo, mogę się nie przemęczać i robić tylko po kilka słoiczków...
Jesienią lub zimą będę delektować się ich smakiem :)
Składniki :
jeżyny
cukier
Przygotowanie :
Zebrane jeżyny opłukałam delikatnie pod bieżąca wodą i osączyłam
Przełożyłam do słojów, lekko ucisnęłam i zasypałam cukrem
Każdy słój zakryłam dekielkiem i gotowałam około 10-15 min. od momentu zawrzenia wody w garnku.
Tak pasteryzowane jeżyny zużyję prawdopodobnie do dekoracji deserów, sok też się nie zmarnuje :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/08/jezyny-w-cukrze.html