Wykonanie
kilka dni temu szlam z
pieskiem po parku i przede mna pojawily sie pierwsze
jezyny.tak wiec postanowilam ze pozbieram je jak tylko
bede miala
dzien wolnego.gdy wczoraj poszlam kolejny raz na spacer to zawiodlam sie bo byla zaledwie
czastka tych co widzialam ale oczywiscie musialam je pozbierac zeby sie nie zmarnowaly. :)tak wiec pierwsze
jezyny sa w sloiczku zasypane
cukrem i czekam na reszte az dojrzeje reszta jak narazie jest jeden sloiczek ;)Przy kolejnej okazji bylo ich wiecej i dorobilam kolejnych 7 sloiczkow.skladniki
jezynycukierdo sloiczka wkladamy umyte i oczyszczone
jezyny (u mnie
jezyn bylo do 3/4 sloika) a reszta to byl wsypany
cukier.(ok 4 lyzek)sloik zakrecamy potrzasamy zeby
cukier sie wymieszal i zostawiamy az pusci sok.po czym pasteryzujemy 15 min .zawartosc sloika zmniejszyla sie o
polowe ale wazne ze jest kilka sloiczkow ;)