Wykonanie
Gęsta
marmolada jeżynowa idealnie nadaje się do przekładania
tortów oraz jako dodatek do różnych mas lub kremów. Zrobiłam ją właśnie z taką myślą.Składniki na 2 słoiczki:ok. 700 g
jeżyn350 g
cukru żelującego 3:1 (użyłam Delecty)Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce wymieszać z
cukrem. Całość zagotować, często mieszając. Gotować, aż
owoce zmiękną. Nie za długo, kilka minut.Przecedzić przez sitko, a następnie przelać do wysuszonych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: