ßßß Cookit - przepis na Marmolada jeżynowa

Marmolada jeżynowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Gęsta marmolada jeżynowa idealnie nadaje się do przekładania tortów oraz jako dodatek do różnych mas lub kremów. Zrobiłam ją właśnie z taką myślą.
Składniki na 2 słoiczki:
ok. 700 g jeżyn
350 g cukru żelującego 3:1 (użyłam Delecty)
Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce wymieszać z cukrem. Całość zagotować, często mieszając. Gotować, aż owoce zmiękną. Nie za długo, kilka minut.
Przecedzić przez sitko, a następnie przelać do wysuszonych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/08/marmolada-jezynowa.html