Wykonanie
Co się
będę rozpisywać.
Jeżyny to samo zdrowie, mają dużo witamin bla bla bla :D. Jest sezon, dlatego warto wybrać się w plener i trochę ich nazbierać.
Dżem wyszedł przepyszny.
Powiem wam, że dzisiejsze śniadanie mieliśmy obłędne. Chrupiące
rogale z domowym
dżemem i ciepłe
kakao. Zjedliśmy prawie cały słoik. Mój życiowy partner nie mógł się nim najeść, pochwał było wiele hahah. Nie jest to pracochłonne, a efekt niesamowity. Jest jedyny minus.. jeśli nie chcemy
mieć pestek w zębach :D i nie chcemy żeby nam nasz
dżem zgorzkniał, musimy przetrzeć go przez sito.. warto to zrobić ;)
Składniki:1kg
jeżyncukierWykonanie:
Jeżyny płuczemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy 3/4 szklanki
cukru. Mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez 1,30 h, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, jeśli jest taka potrzeba dosypujemy
cukier(to zależy jak kto słodkie lubi
konfitury). Ściągamy przykrywkę i gotujemy przez kolejne 1,30-2h aż wyparuje sok, od czasu do czasu mieszając. Gdy
dżem jest gotowy i gęsty, przecieramy go przez sito, aby pozbyć się pestek. Zamykamy szczelnie słoik. Można go jeszcze zagotować w garnku, ja tego nie robiłam, ponieważ u nas takie
konfitury zjadane są błyskawicznie :P Gotowe.
Smacznego!!!