Wykonanie
Od kilku miesięcy coraz większym zainteresowaniem cieszy się Bubble Tea – czyli
herbata z „bąbelkami”. Nazwa jest odrobinę myląca, gdyż
herbata ta najczęściej nie „bąbelkuje”, tylko ma w sobie żelkowate kulki ugotowanej tapioki, które zasysamy przez szeroką słomkę w trakcie picia
napoju.Tapioka nie ma smaku, tak więc bąble są raczej „gadżetem”, ale jakże sympatycznym :) Szczególnie dla żelkowych maniaków, do których się zaliczam :) Może być biała, czarna lub w pastelowych odcieniachWersji Bubble Tea jest mnóstwo, na co wpływ ma ogromny wybór składników, z których się ją robi: poprzez rodzaje
herbaty i
mleka, po
soki i dodatki, tj strzelające kulki, smakowe żelki i oczywiście perełki tapioki – każdy może stworzyć Bubble Tea idealną dla niego :)Składniki:85g dużych perełek tapioki2 łyzki
cukru (użyłam trzcinowego)
wodazagotuj
wodętapiokę umieść w misce z 1łyżką
cukru, zalej wrzątkiem, mieszaj, aż
cukier się rozpuściprzykryj i odstaw na przynajmniej 2-2 , 5 godziny*po godzinie zamieszaj, jeżeli perełki się posklejały – rozdziel jepo upływie 2-2,5h odcedź tapiokę –
wody nie wylewaj tylko zagotuj z drugą łyżką
cukruwrzuć namoczoną tapiokę i od razu zmniejsz ogień na średni, zamieszajgotuj przez ok 10-15 minut – po tym czasie czasie wyłów kulkę i sprawdź, czy jest żelkowata bez mącznego wnętrza. jeśli tak – odcedź, przelej zimną
wodą i gotowe :) jeśli nie – daj im jeszcze chwilęSmacznego i miłej zabawy przy jedzeniu/piciu ;)*jeżeli zastanawiasz się, czy możesz zostawić na noc – 10h to będzie trochę za duzo, chociaż raz tak zrobiłam i dalej miały okrągły kształt ;)**ugotowaną tapiokę można bez problemu mrozić
przepis i informacje na temat Bubble Tea pochodzą z następujących stron:http://www.ellenskitchen.com/faqs/tapioca1.htmlhttp://www.blogprasa.pl/2011/09/bubble-tea-tajwanski-przysmak-pobija-europe/http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_teahttp://en.wikipedia.org/wiki/Tapioca