Jeżyny... uwielbiam! To chyba jedne z moich ulubionych owoców. Są takie pyszne, kwaśne, wykwintne. Przed wami dwie propozycje jeżynowego marzenia: jeżyny na ciepło z bitą śmietaną lub jeżyny na zimno z bitą śmietaną i bezą. Czyste szaleństwo! Nie podaję dokładnej ilości składników, bo wszystko zależy od was! Przepis to tylko podstawa do dalszego działania ;).1. Jeżynowe marzenie na ciepłojeżyny - wedle upodobania (na jedną porcję około 2 garści)bita śmietana - w sprayu lub ubita ze śmietanki 36%cukier (na jedną porcję około 4-5 łyżeczek)woda ( 1-2 łyżeczki na jedną porcję)1) wsypujemy do rondelka jeżyny, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier2) gotujemy jezyny aż zaczną puszczać sok i jeszcze chwilę aż zaczną się rozpadać na sos3) wykładamy jeżyny i dodajemy bitą śmietanę!2. Jeżynowe marzenie na zimno na około 3 porcje z jednej śmietanki 36%jeżynybiałe bezikiśmietanka 36% - 200g1) ubijamy śmietankę2) dokładamy jeżyny wedle upodobania oraz beziki także wedle upodobania3) mieszamy lekko4) na górze można ozdobić pokruszonymi bezikami i jeżynamiSzaleństwo!