Wykonanie
Pieczarki leżące w lodówce od jakiegoś już czasu zmobilizowały mnie do tego, żeby zrobić ten sos. Lubimy go za pyszny smak i za różnorodność zastosowania. Ja osobiście tak za nim przepadam, że potrafię wyjadać go łyżkami z patelni, bez niczego. Taki sosik podaję do
makaronu albo do klusek śląskich . Dzisiaj jednak wsytąpią jeszcze w innym towarzystwie. Ale to po południu, jak
wrócę z pracy bo właśnie dzisiaj jest początek nowego roku więc zaraz wyjeżdżam do szkoły.
Składniki:30 dag
pieczarek1
cebulaszklanka
śmietankinatka pietruszki1-2 łyżki
mąkiszklanka
bulionusól,
pieprzPieczarki podsmażyć z
cebulą, dodać
bulion i dusić około 15 minut. Dolać
śmietanę i
mąkę rozmieszaną w odrobinie
wody. Mieszając zagotować. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Dodać
natkę pietruszki ( ja dodaję jak trochę przestygnie, żeby nie zrobiła się ciemna od gorącego sosu).Smacznego:)