Wykonanie
Truskawki i
rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne
owoce..
Ciasto drożdżowe50 dkg
mąki40 g
drożdży1 szkl. letniego
mleka80 g
cukru80 ml
oleju1
jajkoszczypta
soliMasa
rabarbarowo-truskawkowa:kilka łodyg
rabarbarutruskawki1
budyń np.malinowy
cukier waniliowy100 ml
wody + 6 łyżek
wody60 g
cukruMąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć
drożdże, wlać
mleko i dodać łyżeczkę
cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością
mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę
cukru,
olej,
sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml
wody, wsypać 60 g
cukru,
cukier waniliowy, dodać
rabarbar,
truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami
wody. Dodać do gotującego się
rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę
rabarbarowo -
truskawkową , wyłożyć pokrojone
truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać
cukrem pudrem.



