ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce..
Ciasto drożdżowe
50 dkg mąki
40 g drożdży
1 szkl. letniego mleka
80 g cukru
80 ml oleju
1 jajko
szczypta soli
Masa rabarbarowo-truskawkowa:
kilka łodyg rabarbaru
truskawki
1 budyń np.malinowy
cukier waniliowy
100 ml wody + 6 łyżek wody
60 g cukru
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/drozdzowe-z-rabarbarem-i-truskawkami.html