Wykonanie

Przepis na ciasto na orzeszki zaczerpnięty stąd [ja zrobiłam z podwójnej porcji, dałam mniej
masła...], takie orzeszki można nadziewać dowolną masą , tym razem skorzystałam z tego pzepisu. .125 g
masła rozpuszczonego i ostudzonego [ nie rozpuszczałam]220 g
mąki tortowej1
jajko, roztrzepane50 g
cukru pudru1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliZ podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor.Nadzienie do orzeszków3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
masła3-4 łyżki
kakao1 szkl.
płatków owsianychdowolne
bakaliePłatki podpiec na suchej patelni i ostudzić.
Mleko z
cukrem ,
masłem i
kakao podgrzać, dodać
płatki i wymieszać.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem .