Wykonanie
Pomysł na
chleb z dodatkiem
serka wiejskiego znalazłam tutaj .

250 g
serka wiejskiego150 g
mleka50 g roztopionego
masła500 g
mąki pszennej20 g
drożdży świeżych lub 2 łyżeczki
drożdży suszonych2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruZe świeżych
drożdży,
cukru i odrobiny
mleka przygotować zaczyn i odstawić na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce połączyć pozostałe składniki, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę, lekko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć go na blasze [ u mnie w tortownicy] i
ostrym nożykiem kilkakrotnie naciąć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Chleb piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 0 C przez ok. 35-40 min.





