ßßß Cookit - przepis na Chleb z serkiem wiejskim

Chleb z serkiem wiejskim

nazwa

Wykonanie

Pomysł na chleb z dodatkiem serka wiejskiego znalazłam tutaj .
250 g serka wiejskiego
150 g mleka
50 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce połączyć pozostałe składniki, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę, lekko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć go na blasze [ u mnie w tortownicy] i ostrym nożykiem kilkakrotnie naciąć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 0 C przez ok. 35-40 min.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/chleb-z-serkiem-wiejskim.html