ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serkiem

Drożdżówki z serkiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na bułeczki drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie].
Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)
3 łyżki cukru
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
70 g masła
100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
2 jajka
szczypta soli
Masa serowa:
250 g twarogu zmielonego [ u mnie serek waniliowy]
2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam]
2 – 3 łyżki cukru
2 żółtka
skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam]
Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru]
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić, dodać do mąki, po czym dodać pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły. Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować.
Razem ze mną piekły
Joasia
Lidia
Kasia
Dorotka
...
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-serkiem.html