Wykonanie
Od dawna "chodziły za mną " pączki..ale jakoś nie mogłam nigdy przybrać się ,żeby je zrobić..ale skoro od firmy
Orzech dostałam
marmoladę nie było wyjścia..pączki musiały być..tzn,
marmoladę można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..
Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam na wielu blogach , że są inne ..fakt , są inne niż smażone..ale dla mnie smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego tutaj .100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży370 g
mąki pszennej (tortowej lub do wypieków
drożdżowych)50 g
cukru3/4 łyżeczki
soli3
jajka170 g
masłajajko do posmarowania
marmolada wieloowocowa twarda
OrzechUwaga:
drożdże,
masło i
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn
drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo
jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Następnie dodawać po kawałeczki miękkie
masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany
mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w
mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto
mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę
marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepione w ten sposób kulki wkładać łączeniem do dołu do papilotki.Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym
jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać
cukrem pudrem itp. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (ciasto najpierw urośnie, później opadnie). Rano wystarczy uformować pączki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Pączki pieczone zrobione przez Magdalenę .