Wykonanie
Czasem zdarza się, że piekę ciasto ,
chleb lub
bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku
kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi
ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam.
350g
mąki3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli200g
cukru2
jaja roztrzepane widelcem1 szklanka
mleka250g
dżemu o dowolnym smaku (np.
wiśniowy,
truskawkowy)90g
olejuBiała polewa:125 g
cukru pudru2 łyżki gorącego
mleka12 g
margarynyWszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik – 180°C – grzałka góra, dół.Do większej miski przesiać
mąkę z
kakaem. Dodać proszek,
sodę i szczyptę
soli – wymieszać łyżką . Dodać
cukier i ponownie wymieszać.W mniejszej misce roztrzepać
jaja, następnie dodać
olej,
mleko,
dżem i wszystko wymieszać łyżką.Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać
cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą .
Cukier i
mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną
margarynę i połączyć z masą.