ßßß Cookit - przepis na Murzynek bez użycia miksera

Murzynek bez użycia miksera

nazwa

Wykonanie

Czasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam.
350g mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200g cukru
2 jaja roztrzepane widelcem
1 szklanka mleka
250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy)
90g oleju
Biała polewa:
125 g cukru pudru
2 łyżki gorącego mleka
12 g margaryny
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik – 180°C – grzałka góra, dół.
Do większej miski przesiać mąkę z kakaem. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli – wymieszać łyżką . Dodać cukier i ponownie wymieszać.
W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką.
Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.
Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą .
Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę i połączyć z masą.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/murzynek-bez-uzycia-miksera.html