ßßß Cookit - przepis na Szkockie placki Drop Scones

Szkockie placki Drop Scones

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mieć czas o poranku i zrobić sobie placki. Nie udaje mi się to zbyt często, ale mimo tego, przerobiłam już sporo przepisów. Dziś chcę pokazać Wam przepis na szkockie Drop Scones, który podpatrzyłam u Filozofii Smaku.
Są lekkie, puszyste i i idealnie komponują się z dżemem, lub owocami.
Najwygodniej jest smażyć je na specjalnej małej patelni do placków, ponieważ wtedy łatwiej jest uzyskać podobny rozmiar każdego placuszka.
Drop Scones
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
pół szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
1 jajko
1 łyżka oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1,5 łyżki cukru
Wszystkie składniki dokładnie łączymy - najlepiej zrobić to trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut żeby odpoczęło.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielkie porcje ciasta - smażymy placki z obu stron, aż będą rumiane.
Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem, lub tym, co macie pod ręką.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2016/01/szkockie-placki-drop-scones.html