ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia

Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia

nazwa

Wykonanie

Był sernik z masą makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku..
A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki?
Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )
Ciasto:
50 g margaryny
2 szk.mąki
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
2 duże jajka
20 g drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
porzeczki lub inne owoce
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".
W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/drozdzowka-z-porzeczkami-i-proszkiem-do.html