Wykonanie
Pyszne, proste do zrobienia...idealne na śniadanie,kolację...pomysł ,przepis na takie bułeczki i wspólne wyrabianie tych
bułek wymyśliła Agnieszka z Kuchniamaryny ..ja już piekłam te bułeczki dwa
razy..za pierwszym razem miałam pewne problemy..tzn,.może nie tyle co problemy ale ciasto ma rosnąć 30 minut..a moje z przyczyn nie zależnych ode mnie [ musiałam wyjechać z domu] rosło prawie 3 godziny..a zbyt długie wyrastanie nie jest zbyt mile widziane...w
sumie bułeczki zrobiłam, upiekłam..ale jakoś nie mogły złapać koloru..ale czytałam gdzieś w necie , że to przyczyna zbyt długiego wyrastania ciasta..bułeczki mimo, że były blade [ zdjęcie na końcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej
mąki pszennej, a te z dodatkiem
mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię ,
sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania
bułek..
450 g
wody30 g
drożdży świeżych50 g
maślanki650 g
mąki pszennej typ 650100 g
mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ]10 g
soli15 g
octu balsamicznego Jamar10 g
miodudodatki wg uznania(ale nie muszą być)W rondelku podgrzać
wodę,
drożdże skruszone,
maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić mikserem do połączenia składników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).Poczekać 30 minut, aż podrośnie [pod przykryciem ]i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując
mąką i wyrabiając
zrobi się takie jak byśmy
mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana
mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę
mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować
bułki lekko rzucając o stolnicy blat w
mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min
potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.
A tu bułeczki z samej
mąki pszennej..
Te pyszne
bułki piekły [ dziękuję za wspólne pieczenie] :AgnieszkaJoasiaDariaMarzenaRynn
AlinaMagdalenaMałgosia