ßßß Cookit - przepis na Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne, proste do zrobienia...idealne na śniadanie,kolację...pomysł ,przepis na takie bułeczki i wspólne wyrabianie tych bułek wymyśliła Agnieszka z Kuchniamaryny ..ja już piekłam te bułeczki dwa razy..za pierwszym razem miałam pewne problemy..tzn,.może nie tyle co problemy ale ciasto ma rosnąć 30 minut..a moje z przyczyn nie zależnych ode mnie [ musiałam wyjechać z domu] rosło prawie 3 godziny..a zbyt długie wyrastanie nie jest zbyt mile widziane...w sumie bułeczki zrobiłam, upiekłam..ale jakoś nie mogły złapać koloru..ale czytałam gdzieś w necie , że to przyczyna zbyt długiego wyrastania ciasta..bułeczki mimo, że były blade [ zdjęcie na końcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej mąki pszennej, a te z dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek..
450 g wody
30 g drożdży świeżych
50 g maślanki
650 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową ]
10 g soli
15 g octu balsamicznego Jamar
10 g miodu
dodatki wg uznania(ale nie muszą być)
W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić mikserem do połączenia składników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).
Poczekać 30 minut, aż podrośnie [pod przykryciem ]i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.
A tu bułeczki z samej mąki pszennej..
Te pyszne bułki piekły [ dziękuję za wspólne pieczenie] :
Agnieszka
Joasia
Daria
Marzena
Rynn
Alina
Magdalena
Małgosia
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/buki-sniadaniowe.html