ßßß Cookit - przepis na Bułki śniadaniowe (wg Kuchniamaryny)

Bułki śniadaniowe (wg Kuchniamaryny)

nazwa

Wykonanie

Wczoraj była krakersy z jednej akcji, a dziś bułki z kolejnej :-) tym razem "Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych" zainicjowała Agnieszka z "Kuchniamaryny" i to ona jest autorką przepisu. Trzeba przyznać, że bułki rzeczywiście wychodzą wyśmienite :-) na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-)
SKŁADNIKI
450 g wody
30 g drożdży (świeżych)
50 g maślanki
650 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszenno - razowej lub żytniej chlebowej
10 g soli
15 g octu balsamicznego
10 g miodu
Wodę, maślankę i drożdże mieszamy razem i podgrzewamy aż składniki połączą się, a następnie przelewamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto (Agnieszka proponuje zrobić to mikserem, ale ja zagniatałam ręką; ciasto jest dość rzadkie). Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie Wykładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy wałek, który kroimy na mniejsze kawałki (mnie wyszło po 8 z każdego). Formujemy bułki rzucając lekko kawałki ciasta o stolnicę, ukłądamy na blaszce i odstawiamy do wyrośniecia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut (na poziomie drugim od dołu).
Razem ze mną bułki wyrabiały:
Agnieszka
Bożena
Joanna
Daria
Marzena
Rynn
Alina
Małgorzata z fb
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/buki-sniadaniowe-wg-kuchniamaryny.html