Wykonanie
Wczoraj była
krakersy z jednej akcji, a dziś
bułki z kolejnej :-) tym razem "Wspólne wyrabianie
bułek śniadaniowych" zainicjowała Agnieszka z "Kuchniamaryny" i to ona jest autorką przepisu. Trzeba przyznać, że
bułki rzeczywiście wychodzą wyśmienite :-) na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-)SKŁADNIKI450 g
wody30 g
drożdży (świeżych)50 g
maślanki650 g
mąki pszennej typ 650100 g
mąki pszenno - razowej lub żytniej chlebowej10 g
soli15 g
octu balsamicznego10 g
mioduWodę,
maślankę i
drożdże mieszamy razem i podgrzewamy aż składniki połączą się, a następnie przelewamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto (Agnieszka proponuje zrobić to mikserem, ale ja zagniatałam ręką; ciasto jest dość rzadkie). Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie Wykładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę obficie posypaną
mąką i jeszcze raz zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy wałek, który kroimy na mniejsze kawałki (mnie wyszło po 8 z każdego). Formujemy
bułki rzucając lekko kawałki ciasta o stolnicę, ukłądamy na blaszce i odstawiamy do wyrośniecia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut (na poziomie drugim od dołu).
Razem ze mną
bułki wyrabiały:AgnieszkaBożenaJoannaDariaMarzenaRynn
AlinaMałgorzata z fb