ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo polubiłam dodatek siemienia lnianego w pieczywie. Dlatego nie mogło go zabraknąć w tych bułeczkach :) Co prawda w przepisie przygotowanym do wspólnego wypiekania nie ma o nim ani słowa, bo nie jest obowiązkowe, ale Organizatorka dodała siemię, więc ja też. A co :)
To kolejny szybki wypiek śniadaniowy. Mieszamy, zostawiamy na 0,5h, formujemy i do piekarnika :) Pieczenie też nie trwa długo, więc mamy pyszne bułeczki gotowe w godzinę. Czy może być lepiej? Może! Bo bułeczki do tego są mięciutkie, z chrupiącą, ale nie a twardą skórką i do tego bardzo smaczne.
składniki na 12 sztuk:
- 450g ciepłej (nie gorącej!) wody
- 30g świeżych drożdży (użyłam 7g suchych)
- 50g maślanki
- 650g mąki pszennej typ 650 (u mnie 480)
- 100g mąki pszennej razowej lub żytniej (u mnie żytnia typ 720)
- 10g soli
- 15g octu balsamicznego (u mnie jabłkowego)
- 10g miodu (przypadkiem dałam 15g)
- 30g siemienia lnianego
W rondelku delikatnie podgrzać wodę*, skruszone drożdże i maślankę. Mieszać, do rozpuszczenia.
Przelać do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakiem.
Ciasto jest mocno klejące i elastyczne - tak ma być.
Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na obficie posypany mąką blat.
Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Z każdej zrobić wałek i podzielić na 6 części.
Uformować z każdego kawałka kuleczkę, ułożyć na blasze obsypanej mąką (u mnie otrębami).
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (ja ten etap ominęłam). Piekarnik w tym czasie rozgrzać do 210°C.
Wstawić blachę na poziomie drugim od dołu. Piec 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 190°C i dopiekać jeszcze 10 minut (u mnie 30, ale to wina piekarnika).
*Ja nie podgrzewałam wody w rondelku, jak w oryginale, bo akurat miałam wystarczająco ciepłą w czajniku. Dlatego wlałam ją do miski, w której już wyrabiałam całość.
źródło: blog Kuchniamaryny
Kto jeszcze piekł?
Agnieszka z bloga Kuchniamaryny
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Magdalena z bloga Czary - gary w kuchni
Małgorzata na Fb
Marzena z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi
Rynn z bloga Rynn's Om Nom Nom
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/06/Buleczki-sniadaniowe.html