Wykonanie
Bardzo polubiłam dodatek
siemienia lnianego w
pieczywie. Dlatego nie mogło go zabraknąć w tych bułeczkach :) Co prawda w przepisie przygotowanym do wspólnego wypiekania nie ma o nim ani słowa, bo nie jest obowiązkowe, ale Organizatorka dodała siemię, więc ja też. A co :)To kolejny szybki wypiek
śniadaniowy. Mieszamy, zostawiamy na 0,5h, formujemy i do piekarnika :) Pieczenie też nie trwa długo, więc mamy pyszne bułeczki gotowe w godzinę. Czy może być lepiej? Może! Bo bułeczki do tego są mięciutkie, z chrupiącą, ale nie a twardą skórką i do tego bardzo smaczne.
składniki na 12 sztuk:- 450g ciepłej (nie gorącej!)
wody- 30g świeżych
drożdży (użyłam 7g suchych)- 50g
maślanki- 650g
mąki pszennej typ 650 (u mnie 480)- 100g
mąki pszennej razowej lub żytniej (u mnie żytnia typ 720)- 10g
soli- 15g
octu balsamicznego (u mnie
jabłkowego)- 10g
miodu (przypadkiem dałam 15g)- 30g
siemienia lnianegoW rondelku delikatnie podgrzać
wodę*, skruszone
drożdże i
maślankę. Mieszać, do rozpuszczenia.Przelać do dużej miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakiem.Ciasto jest mocno klejące i elastyczne - tak ma być.Przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na obficie posypany
mąką blat.Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Z każdej zrobić wałek i podzielić na 6 części.Uformować z każdego kawałka kuleczkę, ułożyć na blasze obsypanej
mąką (u mnie
otrębami).Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (ja ten etap ominęłam). Piekarnik w tym czasie rozgrzać do 210°C.Wstawić blachę na poziomie drugim od dołu. Piec 15 minut.Zmniejszyć temperaturę do 190°C i dopiekać jeszcze 10 minut (u mnie 30, ale to
wina piekarnika).*Ja nie podgrzewałam
wody w rondelku, jak w oryginale, bo akurat miałam wystarczająco ciepłą w czajniku. Dlatego wlałam ją do miski, w której już wyrabiałam całość.
źródło: blog Kuchniamaryny
Kto jeszcze piekł?Agnieszka z bloga Kuchniamaryny
Alina z bloga Ala piecze i gotujeBożena z bloga Moje domowe kucharzenieJoanna z bloga Różowa kuchniaMagdalena z bloga Czary - gary w kuchniMałgorzata na FbMarzena z bloga Kulinarne szaleństwa ManiusiRynn z bloga Rynn's Om Nom Nom