Wykonanie
Zapraszam Was na pyszne bułeczki. Wyszły rewelacyjne w smaku, bardzo wszystkim smakowały i od teraz
będę je robiła częściej.Pomysł na tak pyszne bułeczki mam od Agnieszki, która zaprosiła mnie na akcję wspólnego wypiekania
bułek . Bardzo dziękuje Agnieszce za możliwość wypróbowania tego przepisu.Zapraszam :-) wypróbuj i Ty :-)Składniki:- 450 g
wody- 30 g świeżych
drożdży- 50 g
maślanki- 650 g
mąki pszennej- 100 g
mąki żytniej- 10 g
soli- 15 g
octu balsamicznego- 10 g
mioduWykonanie:W rondelku podgrzać
wodę, dodać pokruszone
drożdże,
maślankę i mieszać do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić ręcznie lub mikserem do połączenia składników (konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, przykryć ściereczką i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać
mąką i zagnieść, aż
zrobi się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek. Podzielić wałeczki na kawałki - mi wyszło 8 sztuk z jednego wałka, czyli w
sumie 16
bułek, rzucić lekko
bułki na blat stolnicy oprószony
mąką. Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min
potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.Smacznego :-)
Te pyszne
bułki wypiekałam razem z:- Agnieszką- Joasią- Bożenką- Darią- Alą- Rynn-
MagdąDziękuje za wspólne wypiekanie :-) było smacznie i miło :-)