Wykonanie
Kolejny
chleb pieczony na kamieniu ..tym razem
chleb z gotowej mieszanki..i tym razem nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki
jadłam ..i
powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do
chleba..Takie gotowe mieszanki do
chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu ..można wygrać takie mieszanki..
mieszanka do wypieku
chleba owsianego
wodaSposób przygotowania w piekarniku:Wlać
wodę[330 g/26 o C].Dodać zawartość małej oraz dużej
torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą
wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 minuty]- wypiekSposób przygotowania w wypiekaczu:Wlać
wodę do wypiekacza [320 /26 o C]Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.Mieszanka do wypieku
chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku
torebki..dwie
torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są
drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [
mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni,
sól,
drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....