ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany

Chleb owsiany

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejny chleb pieczony na kamieniu ..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba..Takie gotowe mieszanki do chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu ..można wygrać takie mieszanki..
mieszanka do wypieku chleba owsianego
woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
Wlać wodę[330 g/26 o C].
Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]
Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]
Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]
Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]
Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 minuty]- wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
Wlać wodę do wypiekacza [320 /26 o C]
Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.
Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/chleb-owsiany.html