Wykonanie
Zapraszam na kolejny chlebek z gotowej mieszanki, którą można dostać w sklepach internetowych:
Chleb na zdrowie i Wypiekacz ..Niestety zdjęcia głównego brak..chlebek robiłam późnym wieczorem i po upieczeniu zapomniałam zrobić zdjęcia..rano zaspana poszłam do pracy [i nie zdążyłam zrobić]..a po powrocie z pracy ..został mi tylko mały kawałeczek
chleba do spróbowania...ale to oznacza, że
chleb smakował moim gościom..
mieszanka do wypieku
chleba francuskiego Saveur
wodaSposób przygotowania w piekarniku:Wlać
wodę[330g/18 o C]Dodać zawartość małej oraz dużej
torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 4 godziny -[ leżakowanie ]Po 4 godzinach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [60-120 minut] -[ garowanie ]Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą
wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiekSposób przygotowania w wypiekaczu:Wlać
wodę do wypiekacza [320 /18 o C]Dodać zawartość obu torebek i ustawić program "tylko mieszanie" 20 minut.Po mieszaniu wstawić puszyste ciasto wraz z pojemnikiem do lodówki na 4 do max 12 godzin.Po tym czasie zimnego leżakowania przestawić ciasto z lodówki w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [1- 2 godziny]Wstawić pojemnik z
ciastem do wypiekacza i ustawić program "tylko wypiek"Ważne:Bezwzględnie nigdy nie mieszać zimnego ciasta po czasie leżakowania
Mieszanka do wypieku
chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku
torebki..dwie
torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są
drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka
mąki [
mąka pszenna t 500, , naturalny suszony kwas pszeniczny,
sól,
drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....i cóż..wystarczy obie
torebki wsypać albo do automatu albo wyrabiać ręcznie.