Wykonanie
Zgodnie z nazwą,
chleb litewski jest tradycyjnym rodzajem wypieku na Litwie. Charakteryzuje się tym, że jest ciemny i ma
kminek. Uchodzi za jeden z trudniejszych do uzyskania (ma
kminek!). Przez chwilę brzmiało to trochę jak wyzwanie więc od kilku godzin opychamy się
chlebem z powidłami śliwkowymi...Potrzeba:zakwas pszenno-żytnimieszanka "
chleb litewski" z chlebpolski.plciepła
wodacierpliwośćMieszanka "
chleb litewski" od Mistrza Andrzeja (jak głosi story na opakowaniu) to owszem - produkt gotowy i pójście na łatwiznę, ale użyję mojej ulubionej ostatnio wymówki na wszystko - mamy małe dziecko :) A tak na
serio - pójściem na łatwiznę jest dodanie
drożdży i
wody albo kupienie świeżych bułeczek w piekarni. To jest walka o ciasto! O każdy cal jego pulchności. I o temperaturę.Mieszanka zawiera
mąkę pszenną typ 750,
mąkę żytnią typ 2000 oraz słód jęczmienny barwiący,
kminek, kwas
cytrynowy,
cukier i
sól. Nie podano proporcji wymieszania obu mąk, ale całość wydaje się dość ciężka i nie urosła nam zbyt spektakularnie. Tu już trzeba grać proporcjami. Ja bym się nawet pokusił o dodatek drobnej
mąki pszennej, marketowej, dzięki której całość byłaby nieco lżejsza, lub dodanie odrobiny
drożdży (mamy małe dziecko).Ostatecznie
chleb wyrośnięty czy nie, i tak jest pyszny. Nie jest też tak, że żaden z
trzech chlebów na zakwasie nam nie wyrósł. Drugi wyrósł, ale akurat nie zrobiłem zdjęcia. Tamten to wyrósł... część się wylała i spaliła na blasze. To akurat było na święta i rodzina nam zeżarła, ale wyrósł jak cholera!