Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba...i dlatego dziś upiekłam aż dwa....jeden z nich to
chleb drwala ..z gotowej mieszanki od Pana Adama ..Takie mieszanki to super sprawa...wystarczy tylko
woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy
torebki..jedną z
mąką , drugą z
drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli
pestkami dyni i
siemienia lnianego oraz
ziarnami słonecznika.Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam
wodę itd..] ale
potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał
opory..Chlebek wyszedł pyszny....
mieszanka do wypieku
chleba drwala
wodaSposób przygotowania w piekarniku:Zawartość średniej
torebki wsypać do naczynia i zalać ciepłą
wodą [310g/30 o C] na 2 godziny.Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej
torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ]Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[ leżakowanie ]Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[ garowanie ]Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą
wodą przez 5 sekund -[ parowanie ]Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]- wypiekSposób przygotowania w wypiekaczu:Z awartość średniej
torebki wsypać do wypiekacza , zalać
wodą [300g/30 o C] i pozostawić na 2 godziny.Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej
torebki i ustawić program podstawowy.