Wykonanie
Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką
dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem dyni...niby nie ma jej tam dużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem...obiad gotowy..a w domu albo mąż..a córek jeszcze nie ma..albo odwrotnie..a ja też pracuję i "przy garach" cały dzień się nie krzątam..więc naczynie żaroodporne,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła
Wołomin S.A jest idealnym rozwiązaniem... Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil .Usmażone kotlety wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać.
50 dkg
mięsa mielonego10 dkg dyni1
cebulka1 czerstwa
bułka1
jajkosól ,
pieprzwegeta,
majeranekzioła prowansalskiebułka tarta do obtoczenia
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,
cebulę drobno posiekać. Do
mięsa dodać odciśniętą
bułkę i startą
dynię, posiekaną
cebulkę,
jajko i
przyprawy. Wyrobić masę i formować niewielkie kotleciki, można obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron.