Dawno nie robiłam gofrów..mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale staram się szukać nowych przepisów..no i w książce Kuchnia Polska znalazłam przepis na domowe gofry po polsku...1 1/2 szkl.mąki pszennej1/2 kostki margaryny lub masła5 dag cukrucukier waniliowy4 jajka1/2 szkl.śmietany lub mlekaskórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WodzisławsólMasło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006