ßßß Cookit - przepis na Gulasz piwny

Gulasz piwny

nazwa

Wykonanie

Kiedyś znalazłam przepis na taki gulasz [ nie pamiętam gdzie znalazłam], ale dość długo czekał w kolejce na wypróbowanie. W końcu nadeszła pora i oto efekt.
50 dag łopatki wieprzowej
łyżka papryki mielonej
5 dag smalcu
łyżeczka kminku
1/2 l piwa
kromka razowego chleba
sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć sproszkowaną papryką. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Dodać mięso, stale mieszając, smażyć razem około 10 minut. Całość oprószyć kminkiem, wlać połowę piwa. Rondel przykryć i gotować około 45 minut. Pokruszyć drobno razowy chleb, dodać do mięsa razem z pozostałym piwem. Gotować na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/gulasz-piwny.html