ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jedno z najlepszych dostępnych mięs to właśnie kaczka (bynajmniej dla mnie) uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób.
Składniki:
sól i pieprz
smalec z gęsi
Przygotowanie:
Pierś czyścimy z ewentualnych piórek bądź pozostałości lotek, solimy posypujemy pieprzem obsmażamy na patelni następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego czy garnka rzymskiego z pokrywką wstawiamy do piekarnika i pieczemy tyle minut ile pierś waży (ja najczęściej kładę najpierw skórką do dołu później przekręcam) zaczynając od pieczenia przez 30 minut w najwyższej możliwej dla piekarnika temperaturze później zmniejszam do 120-140 st. Podaję z kapustą kiszoną obsmażoną na smalcu gęsim.
Smacznego.
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2016/04/pieczona-piers-kaczki.html