ßßß Cookit - przepis na Udka z sosem z grzybów leśnych

Udka z sosem z grzybów leśnych

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu niedzielny obiad nie odbiega od tego tradycyjnego, gdzie główną rolę odgrywa rosół i drugie danie. Dziś było bez zmian, rzecz jasna był znowu rosół. Jednak z drugim daniem trochę postanowiłam poszaleć, bo czym są zwykłe podudzia pieczone w piekarniku? - najnormalniej w świecie mogą się przejeść. Wiedząc,że moje zapasy grzybów w zamrażalce nadal są pokaźne postanowiłam coś uszykować z nich. Nie zastanawiając się czy wszystko co potrzebuję posiadam w domowych zapasach, zabrałam się za obróbkę termalną grzybów, które były uprzednio gotowane i zamrożone. Kiedy grzybki się smażyły, zajrzałam do lodówki i znalazłam znajome składniki na sos z grzybów leśnych , który pewnie kojarzycie z innego przepisu. Obiad a raczej danie drugie dość nietypowo, ponieważ bez ziemniaków i surówek - czasami można zjeść i tak. Udka wyszły smaczne nie wstydziłabym się napisać,że pysznie! Myślę,że nie będzie to tylko jednostrzałowy pomysł na obiad, a sam sos wykorzystam jeszcze z innym rodzajem mięs, i może grzyby leśne zastąpię zwykłą pieczarką.
Składniki (3 osoby)
3 podudzia - rozdzieliłam na pałki i udka
margaryna
smalec
sól, pieprz, kucharek
Odsączone z wody udka doprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem. Następnie układamy na blaszce, którą wcześniej posmarowałam smalcem, między mięso wkładamy małe kawałki margaryny i masła. Pieczemy 60 min w 175 stopniach bez termoobiegu. Po godzinie upieczone pałki i udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, i zakrywamy sosem grzybowym, i wstawiamy do piekarnika na około 30 min, aż górna warstwa śmietany zrobi się lekko złota.
Dla przypomnienia składniki i sposób przygotowania sosu pod adresem:
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/11/udka-z-sosem-z-grzybow-lesnych.html