ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki hasselback

Pieczone ziemniaki hasselback

nazwa

Wykonanie

Pieczone ziemniaki.... Lata ich nie jadłam.... Pamiętam jak pierwszy raz zachwyciłam się nimi będąc chyba w ósmej klasie szkoły podstawowej... Przyrządzał nam je tata świeżo po powrocie ze Stanów.... Nazywaliśmy je wtedy "ziemniaki po amerykańsku" ;) tak po swojemu ;) Zupełnie zapomniałam o tym sposobie na ziemniaki, aż do dzisiaj... Na stronie Filozofia smaku w oczy rzuciło się cudne zdjęcie i wspomnienia wróciły... kubki smakowe zaczęły pracować.... Nawet nie wiedziałam, że te ziemniaki tak się nazywają i nie wiedziałam że przepis pochodzi ze Szwecji ;) Można je robić na 1000 sposobów ze swoimi ulubionymi dodatkami i ziołami: z masłem i solą, z czosnkiem z tymiankiem czy suszoną papryką. Za każdym razem zachwycą smakiem i zapachem. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
10 ziemniaków podobnej wielkości
roztopione masło
olej rzepakowy
sól
suszony lub świeży tymianek i rozmaryn
papryka słodka (lub np Knorr "Przyprawa do mięs")
bułka tarta do posypania
Ziemniaki dokładnie umyć i cieniuteńko ponacinać z jednej strony, ale nie do końca. Dołem ma się wszystko ładnie trzymać. Można sobie pomóc układając ziemniaka np pomiędzy dwie pałeczki do jedzenia lub noże z grubszym trzonkiem. Nacinając ziemniaka ostrze będzie się opierało o trzonek i nie przetniemy niepotrzebnie ziemniaka do końca.
Ponacinane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka polewamy łyżką stopionego masła lub skrapiamy olejem rzepakowym. Oprószamy solą, tymiankiem, rozmarynem i przyprawą do mięs.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni ok 50 minut.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy, ponownie skrapiamy ziemniaki olejem lub masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej. Blaszkę ponownie wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Ziemniaki powinny pięknie się zarumienić. Być lekko chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku.
Podajemy od razu same lub jako dodatek do np grilla :) Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/07/pieczone-ziemniaki-hasselback.html