ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback

nazwa

Wykonanie

Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback wywodzi się ze Szwecji i został stworzony w restauracji, której swoją nazwę zawdzięcza. Wiele źródeł mówi, że twórcą przepisu był stażysta, któremu jak widać zależało na tym, aby nie tylko zachwycać smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Przepisów na pieczone ziemniaki Hasselback jest bardzo dużo, ponieważ możemy przygotowywać je w wielu wersjach, bazując na podstawowej recepturze. Na stronie dotyczącej szwedzkiej kuchni, znalazłam informację, że ziemniaki Hasselback powinno podawać posypane bułką tartą, dlatego też przygotowałam Wam taką wersję tego przepisu. Do zrobienia dania użyłam średniej wielkości ziemniaków odmiany Lilly, typ kulinarny B. Oczywiście w zależności od typu ziemniaka, jaki użyjecie, jedne ziemniaki będziecie przygotowywać krócej, a inne dłużej. Próbowałam również różnych technik przygotowania tych ziemniaków. Najlepiej sprawdza się pieczenie ziemniaków pod przykryciem, a później ich odkrycie, aby się zrumieniły i stały się chrupkie. Pieczone ziemniaki Hasselback powinny być w piekarniku przez minimum godzinę. Widziałam inne przepisy, w których czas pieczenia to np. 40 minut, jednak ja uważam, że to zdecydowanie za krótko. Lepiej ziemniaczki potrzymać dłużej w piekarniku, niż się później martwić o ból brzucha 🙂 Zapraszam po poniższy przepis na smaczną przekąskę, jak i dodatek do obiadu.
Zobacz też:
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?
Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem
Ziemniaki puree – jak zrobić?
Placki ziemniaczane
Porcji: 8 Czas gotowania: 1 , 5 godziny
Składniki
8 średnich ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B)
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka soli
łyżka roztopionego masła
łyżka bułki tartej
Przepis
1
Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości. Każdy z nich dokładnie myjemy. Nacinamy ziemniaki co kilka milimetrów, na głębokość 3/4 ziemniaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy w niewielkich odstępach.
2
Łyżkę oleju, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę soli mieszamy ze sobą - powstałym roztworem dokładnie pokrywamy ziemniaki - najlepiej zrobić to pędzelkiem.
3
Tak przygotowane ziemniaki przykrywamy folią aluminiową/pokrywą naczynia i pieczemy 30 minut pod przykryciem w 200 stopniach. Następnie odkrywamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia.
4
Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki i sprawdzamy czy są miękkie. Jeżeli tak, polewamy je roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aby bułka delikatnie się zrumieniła.
5
Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie danie. Ziemniaki bardzo dobrze smakują z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Porady
Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaka. Przed podaniem sprawdźcie czy ziemniaki są wystarczająco dopieczone. Powinny mieć chrupiącą "harmonijkę", a w środku muszą być miękkie.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/01/pieczone-ziemniaki-hasselback