Wykonanie
Przepis na pieczone
ziemniaki Hasselback wywodzi się ze Szwecji i został stworzony w restauracji, której swoją nazwę zawdzięcza. Wiele źródeł
mówi, że twórcą przepisu był stażysta, któremu jak widać zależało na tym, aby nie tylko zachwycać smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Przepisów na pieczone
ziemniaki Hasselback jest bardzo dużo, ponieważ możemy przygotowywać je w wielu wersjach, bazując na podstawowej recepturze. Na stronie dotyczącej szwedzkiej kuchni, znalazłam informację, że
ziemniaki Hasselback powinno podawać posypane
bułką tartą, dlatego też przygotowałam Wam taką wersję tego przepisu. Do zrobienia dania użyłam średniej wielkości
ziemniaków odmiany Lilly, typ kulinarny B. Oczywiście w zależności od typu
ziemniaka, jaki użyjecie, jedne
ziemniaki będziecie przygotowywać krócej, a inne dłużej. Próbowałam również różnych technik przygotowania tych
ziemniaków. Najlepiej sprawdza się pieczenie
ziemniaków pod przykryciem, a później ich odkrycie, aby się zrumieniły i stały się chrupkie. Pieczone
ziemniaki Hasselback powinny być w piekarniku przez minimum godzinę. Widziałam inne przepisy, w których czas pieczenia to np. 40 minut, jednak ja uważam, że to zdecydowanie za krótko. Lepiej ziemniaczki potrzymać dłużej w piekarniku, niż się później martwić o ból brzucha 🙂 Zapraszam po poniższy przepis na smaczną przekąskę, jak i dodatek do obiadu.Zobacz też:Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?Placuszki z
ziemniaków ze
szczypiorkiemZiemniaki puree – jak zrobić?Placki ziemniaczanePorcji: 8 Czas gotowania: 1 , 5 godzinySkładniki8 średnich
ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B)łyżka
oleju rzepakowegołyżeczka
ziół prowansalskichłyżeczka
soliłyżka roztopionego
masłałyżka
bułki tartejPrzepis1Wybieramy
ziemniaki podobnej wielkości. Każdy z nich dokładnie myjemy. Nacinamy
ziemniaki co kilka milimetrów, na głębokość 3/4
ziemniaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy w niewielkich odstępach.2Łyżkę
oleju, łyżeczkę
ziół prowansalskich i łyżeczkę
soli mieszamy ze sobą - powstałym roztworem dokładnie pokrywamy
ziemniaki - najlepiej zrobić to pędzelkiem.3Tak przygotowane
ziemniaki przykrywamy folią aluminiową/pokrywą naczynia i pieczemy 30 minut pod przykryciem w 200 stopniach. Następnie odkrywamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia.4Po tym czasie wyjmujemy
ziemniaki i sprawdzamy czy są miękkie. Jeżeli tak, polewamy je roztopionym
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aby
bułka delikatnie się zrumieniła.5Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie danie.
Ziemniaki bardzo dobrze smakują z kwaśną
śmietaną i
szczypiorkiem.PoradyPamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany
ziemniaka. Przed podaniem sprawdźcie czy
ziemniaki są wystarczająco dopieczone. Powinny
mieć chrupiącą "harmonijkę", a w środku muszą być miękkie.