Wykonanie
Dzisiaj kolejny pyszny letni przepis :) Dla mnie to kwintesencja lata i wakacji... gofry... Cudowny smak który kochają nie tylko dzieci ;)Dzisiejszy przepis jest już piątym jaki wskakuje na blog :) Gofry wychodzą chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku. Po wystudzeniu
tracą chrupkość, ale z powodzeniem można je podgrzać ponownie w gofrownicy. Pamiętajcie by gofrownica była o dużej mocy (przynajmniej 1300W) wówczas czas pieczenia gofrów jest krótki a gofry wyjdą takie jak należy i nie będą "gumowate".Przepis znaleziony na stronie "Przepisy Aleksandry" . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1litr
mleka6 pełnych łyżek
cukruok.5 szkl
mąki pszennej2
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia40g rozpuszczonego
masłaponadto:
bita śmietanaświeże
owoce (
maliny,
truskawki,
borówki,
brzoskwinie)listki
miętyWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut. W rozgrzanej gofrownicy smażyć gofry na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie
bita śmietana, świeże
owoce i listki
mięty). Z podanych proporcji wyjdzie nam spora ilość (ok 20 szt) gofrów. Smacznego :)