Wykonanie
Ciasto lekkie, łatwe i smaczne :)Składniki: 2 szklanki
mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, 200 g miękkiego
masła, 3/4 szklanki
cukru, 4
jajka, 1/2 szklanki
mleka, 3 czubate łyżki ciemnego
kakao.Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodać
cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać
jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu
mleko. Zmiksować tylko do wymieszania się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłozyć do formy. Do reszty dodać
kakao, wymieszać łyżką i wyłożyć na jasne ciasto. Można przemieszać w formie patyczkiem żeby trochę połączyć coasta, ja pozostawiłam jedno na drugim. Piec w temperaturze 180ºc przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.W formie 36x7cm wyszło troche za niskie zresztą widać wysokość na zdjęciach.